Ranije saopšteno da je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi odobrio otvaranje graničnog prelaza Rafa

Rusija je danas poslala 27 tona humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze, koja će biti transportovana iz Egipta, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Specijalni avion poleteo je sa aerodroma u Ramenskom kod Moskve u El-Aris u Egiptu. Ruska humanitarna pomoć biće predata egipatskom Crvenom polumesecu za slanje u pojas Gaze, rekao je zamenik ministra Ilja Denisov.

Ranije je saopšteno da je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi odobrio otvaranje graničnog prelaza Rafa za 20 kamiona sa humanitarnom pomoći u pojas Gaze.

- Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i američki predsednik Džo Bajden dogovorili su se o održivoj isporuci humanitarne pomoći u pojas Gaze preko terminala Rafa - rekao je Sisijev portparol Ahmed Fahmi, ne precizirajući datum.

Egipat je saopštio da prelaz Rafa, vitalna arterija pre borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije zvanično zatvoren, ali je bio onemogućen zbog izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

Izraelski mediji javili su da se otvaranje očekuje sutra. Egipat prvo mora da popravi put preko granice, koji je uništen izraelskim vazdušnim udarima. Više od 200 kamiona i oko 3.000 tona pomoći čekaju na ili u blizini prelaza Rafa, jedine veze Pojasa Gaze sa Egiptom.

Autor: redportal.rs