Bojkot nije nepoznanica u statističkoj praksi, ali ako se nađu u toj situaciji predviđeno korišćenje administrativnih izvora.

Uprava za statistiku MONSTAT će prema građanima koji odbiju da učestvuju u popisu od 1. do 15. novembra, dosledno primeniti Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim su za takvu vrstu prekršaja propisane novčane kazne od 100 do 500 evra.

To su Vijestima potvrdili iz MONSTAT-a, navodeći da Uprava za statistiku ne plaši građane, kao što to navode predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), već ukazuju na njihove zakonske obaveze i kakve su posljedice u slučaju njihovog nepoštovanja.

Danijel Živković, vršilac dužnosti predsednika DPS, na čijem je čelu godinama bio Milo Đukanović, saopštio je da niko ne treba da se trudi, pa ni MONSTAT, da plaši građane kaznama ako bude bojkota popisa, navodeći da to nije utemeljeno u zakonu.

Direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović je na TVCG saopštio da je pozivanje pojedinih partija na bojkot popisa poziv na kršenje zakona. Pejović je rekao da bojkot nije nepoznanica u statističkoj praksi, te da je ako se nađu u toj situaciji predviđeno korišćenje administrativnih izvora.

Prema popisu stanovništva iz 2003. Crna Gora je imala 620.145 stanovnika.

Autor: Kurir.rs