Srbija naš najbliži i najdraži sused, rekao Abazović

Crnogorski premijer Dritan Abazović je sinoć u Crnogorskoj kući u Beogradu priredio prijem za predstavnika crnogorske dijaspore, iseljenike i prijatelje Crne Gore.

Abazović je naveo da se odnos Crne Gore prema njenim državljanima, ali i onima koji su poreklom iz nje, mora menjati na bolje:

Predstavlja mi neizmernu čast i ponos što večeras, po prvi put, u Crnogorskoj kući, u vašoj kući, dodeljujemo ova priznanja. Ovo je samo početak odnosa države koji treba da se menja prema njenim građanima i građankama. Za doprinos u raznim sferama koji ste ostvarili u državi Srbiji, našem najbližem i najdražem susedu, u zemlji sa kojom imamo posebne odnose i veze, i u želji da ih satkamo i sa svim ostalim komšijama i zemljama sveta, mala Crna Gora, zemlja sunca, zabave i vina, zemlja predodređena da zastupa mir i toleranciju, želi da vam iskaže zahvalnost.

Među dobitnicima plaketa su prof. dr Cane Tulić, prof. dr Vaso Antunović, akademik, prof. dr Milika Ašanin, prof. dr Hakija Bašić, Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović, Sergej Ćetković, kao i teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je priznanje primio njegov otac Srđan Đoković.

View this post on Instagram

A post shared by Dritan Abazović (@dritan.abazovic)

IZVOR: IG / @dritan.abazovic

Srđan Đoković je ispričao da je imao jako teško odrastanje, pošto su njegovi roditelji morali pobeći iz Metohije u Crnu Goru:

Iz kamena i krša je potekao naš ponos i dika Novak Đoković. Ponos i dika i Srbije i Crne Gore podjednako. Kada se Novak ženio, rekao mi je da će to biti na Svetom Stefanu. Pitao sam ga zašto Sveti Stefan, tvoja zemlja je Srbija, a grad Beograd? On mi je kazao: Šta si me celi život učio, to je jedna zemlja i jedan narod. Spustio sam slušalicu i plakao pola sata, toliko o vaspitanju...

Đoković se zahvalio premijeru Abazoviću na ulozi u odbrani imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je bila ugrožena usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti i dugogodišnjim odbijanjem da se sa SPC potpiše Temeljni ugovor:

On je moj četvrti sin, pošto već imam tri. To što je vratio imovinu crkvi, to je za ponos i diku. Svaka mu čast i njemu i njegovoj porodici. On je i deo moje porodice.

Autor: redportal.rs