Izjave će pojačati strahove da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti na dva fronta i zahvatiti Liban

Militantne grupe Hamas i Hezbolah koje podržava Iran blisko koordiniraju svoje naredne korake u borbi protiv Izraela, rekao je za Politico visoki zvaničnik Hamasa u Libanu.

Ahmed Abdul-Hadi, šef Hamasove političke kancelarije u Bejrutu, insistirao je da Hamas sa sedištem u Gazi nije unapred obavestio svog saveznika Hezbolah o napadima na Izrael 7. oktobra u kojima je poginulo više od 1.400 ljudi. Međutim, uprkos tome, on je opisao tekuću saradnju između dve grupe, ističući da je Hezbolah sada "spreman za veliki rat" protiv Izraela na severu, dok će Hamas uništiti "san izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ga istera iz Gaze".

Izjave će pojačati strahove da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti na dva fronta i zahvatiti Liban, posebno ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, gde je u njegovim bombardovanju već ubijeno više od 2.700 ljudi, navodi Politiko.

- Imamo veoma jak odnos sa Hezbolahom. Sarađivali smo sa Hezbolahom pre napada na Izrael, a sada smo u punoj saradnji - rekao je Abdul-Hadi u intervjuu iz svoje kancelarije u bejrutskom izbegličkom kampu Mar Elias.

Abdul-Hadi kaže da će izraelska kopnena ofanziva u Gazi biti jedan od ključnih pokretača koji bi Hezbolah u potpunosti mogao da uvuče u sukob. Hezbolah se neće obazirati na ničije pretnje.

- Vreme za to da li Hezbolah želi da uđe u rat ili ne biće povezano sa izraelskom eskalacijom i incidentima na terenu, posebno ako Izrael pokuša da uđe u Gazu kopnenim putem - rekao je on.

Izrael premešta oklopnu opremu na položaje u blizini Gaze. Međutim, portparol izraelske vojske Ričard Heht upozorio je da ne treba praviti pretpostavke o sledećem koraku:

Mi se pripremamo za sledeće faze rata. Nismo rekli šta će to biti. Svi pričaju o kopnenoj ofanzivi. Moglo bi biti nešto drugačije.

Abdul-Hadi je naglasio da je Hezbolah već pokazao da neće odustati od borbe.

- Hezbolah je rekao da neće stajati po strani, a dokaz za to je da je Hezbolah napao duž južne granice. Kažu da su spremni za veliki rat. Hezbolah je jasno stavio do znanja da će Izraelci, ako pređu liniju, pokrenuti sveobuhvatni napad na Izrael - rekao je on.

Abdul-Hadi je rekao da Hamas nije imao izbora osim da napadne Izrael. - Izraelska vlada je pokušavala da likvidira palestinsku stvar i zato smo morali da reagujemo i zato se napad dogodio - dodao je. Uprkos bliskoj saradnji sa Hezbolahom, Abdul-Hadi insistira da je napad 7. oktobra bio isključivo delo Hamasa.

Ovu operaciju organizovale su Brigade Al Kasam (vojno krilo Hamasa), a kasnije i druge palestinske organizacije.

Autor: redportal.rs