Niko ne razume koliko je Kina napredovala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska Kineskog instituta za međunarodne studije odgovarajući na pitanja novinara rekao je da se predsednik Kine Si Đinping izjasnio o govoru našeg predsednika koji je održao u Ujedinjenim nacijama.

- Ponosan sam što se o mom govoru u UN izjasnio i predsednik Si. Rekao je "Vi ste kao Srbija pokrenuli mnogo važnih pitanja" i čak citirao je jednu rečenicu koju sam ja izgovorio u tom govoru u UN. I to je taj jedan široki pokret slobodarskih zemalja koje pokušavaju da budu nezavisne i samostalne u donošenju odluka i da same biraju svoju budućnost. Takvim zemljama Kina pruža podršku i čini mi se da taj broj zemalja u raste. Čini mi sam jedan od retkih u svetu koji to može da vidi i proceni i sa jedne i sa druge strane. To su Azija i Afrika u narednih 30 godina koji su nosioci svetskog rasta i mi to moramo da vidimo i razumemo, a ne da zabijamo glavu kao noj u pesak - rekao je Vučić iz Kine.

Tokom obilaska Kineskog instituta za međunarodne studije predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Sijeve poruke "muzika za uši slobodarskih naroda".

- Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu i zahvalim svim članovima Instituta. Vaše naučno i praktično znanje primenićemo u Srbiji i uživačemo u blagodetima vaših saznanja i vašeg znanja. Kao predsednik brojčano male i teritorijalno male ali ponosite zemlje hoću da kažem da sam ovde ne zato što me je bilo ko primoravao, nego zato što imamo svoje interese i zato što osećamo da stvari koje radi predsednik Si i Kina su dobre za našu zemlju. Njegove pomirljive poruke o zajedničkoj budućnosti za čovečanstvo i pronalaženju mirnih rešenja za sukobe i konflikte u svetu su muzika za uši za sve slobodarske narode koji žele da same donose odluku o svojoj budućnosti. Nedavno je jedan ministar jedne zapadne zemlje rekao: Kina nam više nije konkurent već pravi ekonomski rival što znači da ćemo morati da se takmičimo snažnije da bismo pobeđivali Kinu. Onda je jedan kineski zvaničnik rekao: "A u čemu smo mi rivali kada mi proizvodimo više svega nego vi?" - kazao je predsednik i dodao da niko ne razume koliko je Kina napredovala.

- Ogromna korist za srpski narod je da sarađujemo. Hoću da vam se zahvalim na podršci Srbiji njenom teritorijalnom integritetu. Uvek možete da računate na podršku Srbije. Hvala Vam čast mi je što sam bio vaš gost - rekao je predsednik.

Autor: redportal.rs