Hladan tuš za zemlje Zapadnog Balkana

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

- O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja - saopštio je Makron u Tirani na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi Blic.

On je govorio o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana i rekao da je "nemoguće danas, u vreme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da se kontinent zamisli bez Albanije ili Balkana", prenosi Albanian post.

Makron, koji je prvi francuski predsednik koji posećuje Albaniju u njenoj modernoj istoriji, je najavio i sredstva EU koja su predviđena za reformske projekte u ovoj zemlji.

- Za četiri projekta izdvojeno je 210 miliona evra, a do 2027. godine biće izdvojeno više od 600 miliona evra za nove projekte prema vašim prioritetima - rekao je Makron, prenosi albanski Juronjuz.

Francuski predsednik je, između ostalog, naglasio da će doći do pomaka u nastavku zajedničke agende dve zemlje, pominjući i povećanje francuskih investicija u Albaniji.

Autor: blic.rs