Mešanje Kine u sukob dobrodošlo, smatra profesor Papo

Profesor sefardske književnosti na Univerzitetu Ben-Gurion i književnik Eliezer Papo, rođen u Sarajevu, ukazao je da većina Izraelaca nije zainteresovana da bude deo nekog šireg sukoba protiv Irana koji bi se vodio za interese treće strane.

Papo je u razgovoru za Euronews jutro uporedio reakciju građana Izraela na nedavne terorističke napade sa potencijalnom reakcijom građana Srbije ukoliko bi se desilo nešto slično na prostoru Kosova i Metohije:

Zamislite da je u Srbiju upalo 3.500 terorista sa Kosmeta. Da su ubili preko 1.300 ljudi, silovali žene, pobili dece, preko 100 ljudi ovdeli u taoce. Kakvo bi bilo raspoloženje javnog mnjenja u Srbiji? Potpuno isto je raspoloženje i ovde. I ovde su navijači za to da se regrutuju i da se pošalju na Kosovo da se osvete, a i ovdašnja Nataša Kandić se bavi ljudskim pravima Palestinaca.

Ističe da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nema kapacitet da rešava postojeće sukobe:

Savet bezbednosti je prevaziđena institucija. Mnogo je bitnije šta će Kina i Rusija pojedinačno da naprave, nego šta će da proklamuje Savet bezbednosti.

Podvlači da, iako se Izrael doživljava kao američki saveznik, Jerusalim ima izuzetno dobre odnose sa Moskvom:

U Izraelu većina ljudi, neki obrazovaniji, ne reaguju na prvu loptu na ono što se kaže na vestima, jer nije bitno šta se kaže na vestima, bitno je ono što se dešava na terenu. Izrael neko doživljava kao američku koloniju, neko kao zvezdicu na američkoj zastavi... Ali setimo se na koji je način Izrael reagovao na rat u Ukrajini. Vrlo, vrlo uzdržano, jer Izrael i Rusija u Siriji imaju zajedničke interese.

Papo podseća da u Izraelu živi oko 1.500.000 Jevreja poreklom iz Rusije, da svi govore ruski jezik i prate ruske medije, ali i oko 500.000 pravoslavnih Rusa.

Odnosi između Rusije i Izraela nikad nisu bili bolji. Ne mislim da će se išta na tu temu zakomplikovati. Mešanje Kine, s obzirom na činjenicu da Kina stvarno uspostavlja neke mirovne odnose, je samo dobrodošlo.

Autor: redportal.rs