Znao je da svira nekoliko instrumenata: klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a omiljeni instrument mu je bila gitara.

Poznati makedonski pevač Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Prilepu u porodici Nikole i Domenike Proeski. Veliki uticaj na to da se Toše počne baviti muzikom imala je njegova sestra Dora.

Pohađao je muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju, ali nažalost nije završio. Znao je da svira nekoliko instrumenata: klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a omiljeni instrument mu je bila gitara.

Toše je bio poznat širom svoje rodne Severne Makedonije pa je imao nastupe u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Posebno je bio omiljen u Srbiji gde je najviše i nastupao.

Kolege su za Tošeta imali samo reči hvale. Po njihovim rečima, on je bio vedrog duha uvek nasmejan, voleo je život i muziku. Pre nekoliko godina je snimljen film i izdata knjiga o životu ovog slavnog pevača.

Iako Toše više od decenije nije sa nama, on će živeti večno kroz svoje pesme. Toše je poginuo 16. septembra 2007. na auto-putu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Već godinama unazad održavaju se koncerti u Tošetovu čast.

IZVOR: YT / Hit Records Official

Autor: Redportal.rs