Iran je još jednom upozorio Tel Aviv povodom planirane ofanzive

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amir-Abdulahian je upozorio da ako diplomatski napori u zaustavljanju izraelskih vazdušnih udara i kopnene ofanzive budu neuspešni, da postoji veliki rizik da konflikt nekontrolisano eskalira, gde će više regionalnih zemalja se uključiti u borbu.

Ako se mere, koje su uperene ka zaustavljanju izraelskih napada koje ubijaju dezu po Gazi, završe neuspešno veoma je veorovatno da će se kao posledica toga otvoriti više novih frontova. Ako zionistički entitet (Izrael) odluči da uđe u Gazu, vođe odbrane (Hamas) će je pretvoriti u groblje za okupacione vojnike.

Tokom svoje diplomatske ture u regionu, iranski ministar se sastao sa političkim liderom Hamasa, Ismailom Hanijehom, u kataru gde je pozvao sve islamske zemlje da podrže Palestince. Kako je ministar rekao:

Islamska republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrednosti koja se ogleda u podršci palestinskoj naciji.
pročitajte još

UN: IZRAEL GUŠI GAZU

U naporu da reši probleme u Gazi, Amir Abdulahan je takođe razgovarao o situaciji u regionu sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem. On je zamolio Kinu da iskoristi svoj glas u UN Savetu bezbednosti da zaustavi smrt i patnju ljudi u Gazi, naglašavajući presudnu potrebu za uspostavljanjem humanitarnog koridora.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi obavio je više telefonskih poziva sa više različitih predsednika islamskih zemalja u nedelju, alarmirajući svoje kolege povodom situacije u Gazi i pozivajući ih na momentalnu i odlučujuću akciju od strane Arapske lige kao i od medjunarodnih institucija koje bi uprele svoje snage u zaustavljanju, kako je naveo, izraelske mašne za ubijanje.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hameni je je takođe uputio apel muslimanskim zemljama, pozivajući ih da dodju u pomoć Palestincima.

Uz Božiju pomoć, pokret koji je nastao među Palestincima će se uzdići i rezultirani kompletnom pobedom palestinskog naroda.

SAD su poslale i drugi nosač aviona u istočni Mediteran sa ciljem povećanja pritiska na Iran, Hezbolah, Liban, kao i na druge strane sile koje bi želel da se umešaju u sukobe u Gazi.

pročitajte još

PREMINUO MARTI AHTISARI

Autor: redportal.rs