Osnivač grada dobio svoj hologram🤩

Hologram je postao deo stalne postavke Narodnog muzeja u Kruševcu, kroz originalan projekat Muzej budućnosti, koji su podržali Ministarstvo kulture i lokalna samouprava. Osim holograma, muzej je razvio i aplikaciju 📱, koja predstavlja virtuelnu turu i upoznavanje sa svim eksponatima stalne postavke.

Autori su profesorka informatike Tatjana Delić i direktor muzeja Nikola Pantelić. Oni podvlače da će virtuelna šetnja kroz mobilnu aplikaciju biti uskoro dostupna i na Google apps store-u, što će omogućiti i „posetu“ muzeju samo sa mobilnim telefonom, sa bilo kog mesta na svetu.🌏

Šta će sve moći da se vidi u stalnoj postavci muzeja, koja je dovršena 2019.godine? U 820 kvadrata izložbenog prostora u muzeju su izloženi: tragovi Moravske Srbije (Kruševac, Stalać, Koznik), geološka zbirka sa atrakcijama poput vilice mastadonta starog oko 12 miliona godina, rimske figure iz 4. veka, numizmatički rariteti, mozaici, replike i maketa Kruševca iz 1374. godine, odnosno 1376. godine, zidni reljefi, konerzvirana maketa Vidovdanskog hrama iz 1912. godine, delo vajara Ivana Meštrovića.

Autor: pink.rs