Ovaj redak primerak životinje je ipak odmah vraćen u okean

Juče je kod obala Portlanda u Oregonu (SAD) jedan ribarski brod imao prilično neobičan ulov - plavog jastoga.

Kao što se može videti na fotografiji koji su ribolovci objavili, ovaj jastog se praktično ni po čemu ne razlikuje od svojih crvenih rođaka, osim po neverovatno upečatljivoj, gotovo staklasto-plavoj boji, koja do te mere izgleda neobično da bi možda neko lako pomislio da se radi o nekoj fotomontaži ili napravljenoj figuri.

Ipak, to nije slučaj, jer se radi o pravoj životinji.

Pre dve godine sličnog jastoga ulovio je engleski ribolovac Tom Lamburn kod obala Kornvola, ali i on je svog plavog jastoga vratio u okean, smatrajući da bi bila šteta da završi u nečijem tanjiru.

Da podsetimo, tada je direktor engleskog Nacionalnog mrestilišta za jastoge Ben Maršal potvrdio da se ne radi ni o kakvoj prevari, već da jastozi mogu biti i svetlo-plavi, s tim što su, kako je rekao, takvi slučajevi izuzetno retki.

- To je izuzetno retka boja kod jastoga, otprilike jedan u dva miliona njih razvije ovakvu boju - rekao je on tad za medije.

Plavi jastozi dobijaju ovu neobičnu boju zbog genetske mane koja uzrokuje da proizvode višak nivoa proteina koji se kombinuje sa molekulom poznatim kao astaksantin, što stvara plavi biološki pigment poznat kao krustacijanin.

Zanimljivost predstavlja i činjenica da je osoblje jednog restorana u SAD pre nekoliko godina spaslo život jednom ovakvom jastogu, nakon što su ga uočili u većoj količini jastoga koji su im isporučeni. Tada su pozvali zaposlene iz Monterej Bej Akvarijuma, tako da je ovaj jastog u međuvremenu premeđten u zoološki vrt Akron, gde je dobio čak i ime - Klou (Kandža),

Autor: redportal.rs