U panelu su, pored Hila, govorili i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan Adrian Davidoiu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je danas izjavio da bi "želeo da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država", ali je problem kompleksniji od toga.

Hil se na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji direktno i bez diplomatskog takta i obzira, otvoreno ponovo založio za cepanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Tačnije, doslovno je izjavio:

- Ljudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želeo da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji - kazao je Hil.

Аmbasador је ponovi da su za događaje u Banjskoj 24. septembra isključivo krivi Srbi:

- Kao prvu stvar ka rešenju problema moramo da one koji su odgovorni za ono što se desilo, zaista držimo odgovornim, da se to više ne bi ponovilo - izjavio je ambasador učestvujući u panelu Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu.

On je naveo da bi drugi korak bila smirivanje stanja na severu Kosova i zatim nalaženje političkog rešenja.

- Važno je da SAD i EU zajedničkim snagama pokušaju da reše probleme Zapadnog Balkana. Kosovo je s razlogom i dalje veoma težak problem - izjavio je on.

U panelu su, pored Hila, govorili i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan Adrian Davidoiu i politički savetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Jožef Pandur, prenosi Sputnjik.

Autor: redportal.rs