Pretražene su četiri kuće u Srbiji pa je identifikovano 8 žrtva.

Srpska policija, uz pomoć Europola, razotkrila je kriminalnu grupu koja je bila uključena u trgovinu ljudima, a žrtve su terane na prisilne brakove, terali su ih da kradu, prosjače, čine razni drugi kriminal.... Grupa koja je razotkrivena bila je povezana porodičnim vezama, a sumnjiči se da su iskorištavali veći broj osoba koje su bile ranjive, nakon čega su ih ili terali da čine kriminalna dela ili su ih prisilno udavali.

U istragu su, uz srpsku policiju, bile uključene i policije Austrije, Francuske i Nemačke. U Srbiji je uhapšeno pet osoba, a među njima i vođa te kriminalne grupe. Pretražene su četiri kuće u Srbiji pa je identifikovano 8 žrtva: dvoje odraslih i šestero dece u dobi od 5 do 11 godina. U istragama su zaplenjene i veće količine gotovog novca, šest mobilnih, dokumenti....

Istraga je bila fokusirana  na porodičnu povezanu kriminalnu grupu koja se sumnjiči za trafiking, a žrtve su im bile mlade žene te maloletnici u dobi od 5 do 17 godina. Članovi te kriminalne grupe sumnjiče se i da su trgovali vlastitom decom(!?), ali i decom s kojom su bili rodbinski povezani. Maloletnike su prisiljavali na prosjačenje i činjenje krivičnih dela u Srbiji, Austriji, Francuskoj i Nemačkoj. Istragom je utvrđeno i da su maloletnici preprodavani i drugim počiniteljima izvan Srbije.

Autor: Večernji list. hr