Kako se navodi, u subotu će biti upriličen svečani doček Porfirija i desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca. 💗

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije doputovaće u subotu u Podgoricu, radi obeležavanja deset godina od osvećenja Sabornog Hrama Hristovog Vaksrenja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), piše Dan.

Kako se navodi, u subotu će biti upriličen svečani doček Porfirija i desnice Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca.

- Nakon večernjeg bogosluženja pristupiće se poklonjenju i celivanju moštiju Svetog Spiridona - kaže se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da će u nedjelju u devet sati biti služena Patrijaraška Liturgija "kojom će načalstvovati Porfirije, uz sasluženje više arhijereja Srpske crkve, kao i mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija".

- Istog dana u 13 sati, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrome - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nakon toga Porfirije posetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

- Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama, a besedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara - najavili su iz MCP.

Autor: Dan