Osporavaju i identitet Valtazara Bogišića 🧐

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori zbog reklamnih panoa Ponosni na svoje srpsko, postavljenih uoči predstojećeg popisa stanovništva.

Kampanju Ponosni na svoje srpsko pokrenula je redakcija portala IN4S, kako bi motivisala sunarodnike da se na sledećem popisu izjasne kao Srbi, podsećajući na srpski identitet istorijskih velikana:

Ne dozvolite da budete pogonsko gorivo za ideološko divljanje u idućih deset godina nekog tamo Ranka Krivokapića, Draginje Vuksanović, Stanković, Novaka Adžića i ostalih slugu naših neprijatelja.

Hrvatsko ministarstvo je protest izrazilo zbog panoa na kojima su matematičar i astronom Ruđer Bošković i pravnik Valtazar Bogišić. U protestu se navodi da Zagreb smatra pomenute za deo hrvatske kulturne baštine Dubrovnika i samim tim ovakvo korišćenje njihovih imena neprihvatljivim:

Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je pre više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. oktobra 1991. do kraja maja 1992, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatvoreni u logorima u Crnoj Gori i pljačkana su privatna i javna dobra.

Advokat Predrag Savić, autor dve knjige o Srbima katolicima u Dubrovniku, rekao je za portal IN4S da ova nota predstavlja politički pamflet i da o identitetu dubrovačkih Srba postoji mnogo neospornih dokaza:

Iz redova Srba rimokatolika nema ko više da odgovori, na način kako su to radili dok su izlazila kultna glasila Dubrovnik i Srđ, dok je radila Srpska dubrovačka štamparija, dok su postojali Dubrovačka Matica srpska, Dubrovačka srpska zora, Dobrotvorna zadruga Srpkinja, Dubrovačko radničko društvo, Dubrovačko srpsko pevačko društva Sloga... Nije slučajno postojala Dubrovačka brigada Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je ona baštinila i bila je prirodni nastavak pokreta koji su utemeljili znameniti Srbi: Medo Pucić, Valtazar Bogišić, Pero Budmani, Matija Ban, Luka Zore i više stotina drugih značajnih Srba rimokatolika, među kojima su dominirali doktori nauka, intelektualci, akademici i vrsni umetnici!

Redakcija portala podseća da je Valtazar Bogišić bio jedan od naistaknutijih članova Ujedinjene omladine srpske.

Autor: redportal.rs