Očekuje se eskalacija rata između Izraela i Hamasa, u kojem je od subote ujutru na obe strane poginulo više od 2.200 ljudi

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi rekao je danas rezervistima u vojnoj bazi Berševa na jugu Izraela da je fokus vojske da eliminiše lidere Hamasa.

- U bilo kojoj oblasti gde znamo da postoje pripadnici Hamasa, lideri Hamasa, čak i ako postoje ograničenja, mi udaramo precizno i velikom snagom - rekao je Halevi.

Mediji na hebrejskom jeziku preneli su danas palestinske izveštaje da su izraelski avioni napali kuću oca vojnog komandanta Hamasa Muhameda Deifa, ubivši njegovog brata, nećaka i snaju.

Libanska novinska mreža Al Maiadeen povezana sa ekstremističkim proiranskim Hezbolahom izvestila je da je kuća u Kan Iounisu u južnom pojasu Gaze pogođena dok su komandantovi rođaci bili unutra i da su zakopani pod ruševinama.

Očekuje se eskalacija rata između Izraela i Hamasa, u kojem je od subote ujutru na obe strane poginulo više od 2.200 ljudi.

Izraelska vojska saopštila je da je 1.200 ljudi, uključujući 155 vojnika, ubijeno, a skoro 3.000 ranjeno u Izraelu otkako je u subotu počeo raketni napad na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze, a naoružani napadači Hamasa prešli su granicu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je da je poginulo 1.050 ljudi, a ranjeno više od 5.100. Palestinski ekstremisti u Gazi zarobili su i kidnapovali oko 150 vojnika i civila, uključujući žene i decu, starce i strance.

Autor: redportal.rs