Dokazano 💞

Kada majka sumnja da je njeno dete bolesno, obično je u pravu, pokazali su rezultati studije Univerziteta u Teksasu - zato lekari majkama kažu da veruju svojim instinktima.

- Razlog tome je velika povezanost roditelja i deteta. Roditelji lako mogu da prepoznaju promenu ponašanja kod svoje dece - objasnio je Metju Tompson, rukovodilac studije.

Upala disajnih puteva jedna je od najčešćih bolesti za koju roditelji traže lekarski savet, a posmatranjem deteta lako se uočavaju čak i prvi znaci bolesti. Treba obratiti pažnju na bolove u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.Ako je dete bledo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posetiti lekara, a pomaže i merenje pulsa na zglobu. Prosečan broj otkucaja u minuti  u predškolskom uzrastu je od 80 do 100 otkucaja. Ubrzanje ovog ritma može ukazivati na promenjeno zdravstveno stanje.

Blago povišenu temperaturu ne treba da uklanjate, jer je ona samo znak da se telo bori protiv infekcije. Najčešći razlozi za povišenu temperaturu su virusna ili bakterijska infekcija i rast zuba. Mala deca često stavljaju igračke u usta i tako i unosi bakterije. Međutim, ako dete mlađe od tri meseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti kod lekara. Stalni plač, snažno buđenje, bolovi u stomaku takođe su alarmantni znakovi.

Autor: Pink.rs