Malo poznata priča o heroj Prvog svetskog rata šŸ«”šŸ“

Zanimljivu priču o Dragomiru Rajiću i njegovom konju donosi nam portal Hronograf.

Vrhovna komanda je znala da će svog konja u ratu, seljak najbolje čuvati. Kada se mobiliÅ”e vojnik, mobiliÅ”e se i njegov konj i tako zajedno postaju vojni obveznici.

Dragomir Rajić iz sela Uzveće, 1912. godine kreće u rat sa svojim konjem Aculom. On je Aculu gajio joÅ” kada je bio ždrebe, a tada, za vreme rata, Acula je izrastao u velikog lepotana.

Mobilisani su u konjički puk Drinske divizije i hrabro su vojevali u Kumanovskoj i Bregalničkoj bici. Acula je svoga gospodara junački nosio i na Ceru.

Galopirao je na Mačkovom kamenu i u Drinskoj bici. Tokom Kolubarske bitke vojevali su u prvim redovima. Acula se izdvajao od drugih konja po hrabrosti, snazi, posluÅ”nosti i lepoti. Nisu se odvajali jedan od drugog ni tokom povlačenja preko Albanije. Za vreme snežnih mećava Acula je grejao svoga gospodara i spasao ga od sigurne smrti.

Acula je bio pravi jahaći konj, vičan ratovanju, sjajne duge dlake i uvek posluÅ”an. Vukao je i nosio iznemogle i iscrpljene po albanskim gudurama.

Dragomir po cenu života nije hteo da ostavi Aculu, a ni Acula nije pomiŔljao da izda svoga gospodara. Acula je uvek iŔao prvi ispred svih konja. Zajedno su se oporavljali i na Krfu.

Kroz kiÅ”e metaka i serpentine probijali su se na Solunskom frontu, terali su neprijatelje čak do Osijeka. Čak 7 godina su vojevali i preÅ”li hiljade kilometara, sve dok se 1919. nisu demobilisali, od tada je Acula bio poÅ”teđen svakoga rada.

IZVOR: YT / TvBrainz

Dragomir ga viŔe nikada nije upoŔljavao da vuče čeze ili da radi bilo Ŕta drugo, samo ga je hranio, timario i negovao.

Kada je Acula 1932. godine uginuo, Dragomir je pozvao sve saborce na sahranu. Sahranio je Aculu kako dolikuje jednom heroju, uz sve vojničke počasti.

Autor: Hronograf.net