Rusija zahteva pregovore i mir

- Eskalacija sukoba između Izraela i Palestine potvrđuje da je trenutni status kvo u regionu neefikasan - izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Neviđeno oštar zaokret u palestinsko-izraelskom sukobu, koji je još jednom potvrdio da je sadašnji status kvo u zoni sukoba jednostavno neodrživ - rekao je ministar otvarajući sastanak sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abu el Gejtom u Moskvi.

Prema njegovim rečima, poseta generalnog sekretara Arapske lige u svetlu eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba je od posebne važnosti.

Foto: Twitter.com

- U vezi sa trenutnim dešavanjima, vaša poseta je od posebnog značaja. Bićemo veoma zainteresovani da čujemo vaše ocene - rekao je ministar.

On je ocenio da je neophodno ne samo hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine, već i započeti potragu za mirnim rešenjem.

- Ne samo da je potrebno hitno prekinuti borbe, rešiti problem sa civilima, koji u ogromnom broju postaju žrtve trenutne situacije, već i obratiti posebnu pažnju na razloge zbog kojih palestinski problem ne može da nađe svoje rešenje dugi niz decenija, iako postoje direktne, jasne i nedvosmislene odluke Saveta bezbednosti UN, sporazumi između Izraela i Palestine, uključujući i sporazume iz Osla i Madrida i, naravno, Arapska mirovna inicijativa - naglasio je Lavrov.

Autor: Novosti.rs