Zadušnice su uvek subotom 👇

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice, dan kada bi trebalo da se setimo onih koji su nas napustili, da obiđemo njihove grobove i zapalimo sveće. 🕯️

Zadušnice su uvek subotom, a tim povodom se organizuju i bogosluženja u crkvama. Subota je dan mrtvih jer je Hristos toga dana uoči Vaskrsenja još bio u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, postoje i Duhovske ili letnje, prolećne su u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

- Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih - reči Svetog Jovana Zlatoustog, koje se na današnji dan čitaju u crkvama, piše Telegraf.rs.

Na današnju liturgiju poželjno je da ponesete kuvano žito i crno vino, kao i da nabavite sveću za žito i po svećicu za svakog upokojenog. Njih može da zameni i jedna veća sveća, koja se pali za sve.

Ne zaboravite i spisak imena upokojenih na papiriću.

Sveštenik u crkvi vinom preliva žito, a posle službe običaj je da se ide do grobova pokojnika.

Obeležavanje Miholjskih zadušnica ne razlikuje se bitno od obeležavanja drugih zadušnih dana.

Do kraja ove godine, vernici će obeležiti još jedne zadušnice, Mitrovske ili jesenje, koje padaju u subotu, 4. novembra.

Autor: Telegraf.rs