Uspeo zahvaljujući francuskom majoru naklonjenom Srbima 💙🤍❤️

U oktobru 1998. godine bilo je jasno da će NATO otpočeti sa bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije i bilo je samo pitanje trenutka kada će početi agresija.

Iako je 8. oktobra Savet NATO usvojio detaljan operativni plan za vazdušne udare u fazama na Kosovu i Metohiji, a predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću upućen zahtev da u roku od 24 sata ispuni određene zahteve, što je navelo Vladu Srbije da donese uredbu o uslovima oružane pretnje, do bombardovanja tada nije došlo.

Zasluge za odlaganje početka agresije pripadaju Jovanu Milanoviću, oficiru Vojske Jugoslavije koji se našao u Briselu u svojstvu diplomate ranga ministra-savetnika, ali je zapravo obavljao obaveštajne zadatke.

Bivši načelnik kabineta načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije uspeo je da stupi u kontakt sa francuskim majorom Pjerom Anrijem Binelom, šefom kabineta francuske delegacije u NATO vojnom komitetu u Briselu. Naklonjen Srbima i protivnik NATO intervencije, kao ubeđeni degolista, Binel odlučuje da žrtvuje karijeru i 1. oktobra predaje Milanoviću planove napada na Jugoslaviju.

Milanović je odmah planove poslao nadležnima u Beogradu, a kako se saznalo da su planovi procureli došlo je do odlaganja bombardovanja i ono je počelo 24. marta 1999. godine. Milanović se vratio u Beograd i nastavio službu do penzionisanja 2002. godine, dok je Binel otpušten iz vojske i osuđen na 5 godina zatvora.

Septembra 2013. godine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić odlikovao majora Binela.

Autor: redportal.rs