Početkom ove godine na ulicama je bilo milion privatnih vozila

Cena desetogodišnje dozvole za posedovanje automobila u Singapuru je podignuta na 146.002 singapurskih dolara (101.303 evra) u pokušaju da se ublaži saobraćajna gužva u toj maloj zemlji. Bez takve dozvole građani ne mogu ni da kupuju automobile čija je cena ionako zbog visokog poreza verovatno među najvišima u svetu. Ako je u cenu uključena i dozvola, isti model automobila u Singapuru je šest puta skuplji nego u SAD.

Dozvole za posedovanje vozila uvedene su 1990. godine, kada su saobraćajne gužve intenzivirane. Moraju se obnavljati svakih deset godina, a korisnici se odlučuju za kategoriju – dozvole su jeftinije za manja vozila, motocikle i komercijalna vozila, a skuplje za limuzine i džipove. Najjeftinija je 104.000 dolara (72.153 evra), a najskuplja "otvorena" licenca, koja pokriva sva vozila, košta 152.000 sindijskih dolara.

Singapur je zemlja od 5,9 miliona ljudi i najveća je koncentracija milijardera na svetu, ali je prosečna godišnja plata oko 70.000 dolara, (4.000 evra mesečno), što znači da je teško izdvojiti sredstva za vozilo. Početkom ove godine na ulicama je bilo milion privatnih vozila.

Nadležni pokušavaju da podstaknu građane da koriste sistem javnog prevoza, koji je takođe među najefikasnijim u svetu. Samo u protekloj godini Vlada je izdvojila 60 milijardi dolara za rekonstrukciju i proširenje pruge.

Autor: redportal.rs