Čemu služe kodovi ❓

Gostujući na Kurir televiziji, penzionisani pilot i kapetan avijacije Stevan Ignjatović govorio je o kodovima koji su neophodni prilikom upravljanja avionom. Naime, ti kodovi obezbeđuju nesmetan protok avio-saobraćaja, ali i bezbednost samog aviona.

Osvrnuo se Ignjatović i na kod 7-5-0-0 i tom prilikom dao objašnjenje kako je nastao kod. Kada su se palestinske snage 70-ih godina prošlog veka borile za svoja prava, počeli su da otimaju avione i upravo zbog toga su uvedeni kodovi. Oni se koriste kada je u pitanju prekid veze, otmica ili kada je avion u izuzetnoj opasnosti 😲. Šifru izgovara kapetan aviona, a ona je upućena kontorli letenja ili uređaju koji se zove transponder. To je uređaj koji komunicira sa svim sistemima u kontroli letenja.

Kapetan Stevan Ignjatović pokazao je i slike na kojima se vide mreže aviona koji nadleću Evropu, Ameriku, Indijski okean, a koji su registovani svaki pod svojim kodom, međutim, postoje i oni koji imaju "posebne kodove", tzv. špijunski avioni. Pomoću koda očitavaju se pravac, brzina, pozicija i pozivni znak kompanije. 😁

Foto: Printscreen YouTube/Kurir

To je slika špijunskih aviona koji prolaze pored putničkih aviona, koji imaju svoju šifru takođe. Ovo je slika sinoć od 11. Špijunski avioni imaju svoje posebne kodove od zemlje koja je vlasnik toga aviona. Ovo je dron američki koji je ovoga trenutka kad sam ga ja sinoć pronašao bio na 18.000 metara. On je tako špartao 18 sati od trenutka kada je poleteo. Na Siciliji mu je baza. Ova stvarčica leti dole uz granicu Crnog mora, špijunirajući šta se događa na ruskoj teritoriji.

IZVOR: YT / Kurir

Autor: redportal.rs