Odgovor pape kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog zvaničnog stava Vatikana.

Odgovarajući na pitanja pet konzervativnih kardinala koji su tražili da poglavar rimokatoličke crkve afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem LGBTQ+ katolici biti na dnevnom redu, papa Franja sugerisao je da bi mogli da postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice.

Vatikan je u ponedeljak objavio pismo koje je papa uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih dobio pet pitanja o ovoj temi, prenosi AP.

U papinom pismu se sugeriše da bi se mogućnost za takve blagoslove mogla proučiti "ako se ne mešaju blagoslov i sakramentalni brak".

Foto: Tanjug/Tanjug

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene i kao rezultat toga, dugo se protivi gej brakovima.

Međutim, čak je i papa Franja izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije za istopolne supružnike, a katolički sveštenici u nekim delovima Evrope blagosiljaju istopolne zajednice bez kritike iz Vatikana.

Odgovor pape kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog zvaničnog stava Vatikana.

U belešci sa objašnjenjem iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vere je otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej sindikate jer "Bog ne može blagosloviti greh".

Autor: PInk.rs