Zvanični London otkrio detalje plana

Kako prenosi portal Novosti, zvanišno saopštenje Vlade Velike Britanije glasi:

Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već u zemlji kao deo godišnje vežbe.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu i Metohiji na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija.

Ovo raspoređivanje svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO-u, kao deo naše nepokolebljive posvećenosti alijansi.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO, deleći vojnu ekspertizu i snagu. Kako je naveo:

Širenje naše podrške Kforu naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana. Pod komandom NATO-a, i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Ujedinjenog Kraljevstva biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu (i Metohiji).

Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije, i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava, dodaje se u saopštenju.

Autor: Novosti.rs

#200 vojnika

#Banjska

#KFOR

#Kosovo i Metohija

#London

#Ministarstvo

#NATO

#Sukob

#Velika Britanija

#Vlada

#pojačanje