ČETIRI HILJADE godina od kada je neko kročio u prostoriju 🤯

Potpuno nove prostorije su otkrivene u prastaroj egipatskoj piramidi, čime je potvrđena dugogodišnja sumnja arheologa koji su iskopavali ovaj veličanstveni spomenik pre skoro 200 godina 🧐.

Prostorije su otkrivene u piramidi Sahurea koja je podignuta pre oko 4.400 godina za vreme faraona Sahurea iz 5. dinastije. Struktura piramide se restaurira od 2019. godine u okviru čega se raščišćavaju unutrašnje prostorije radi sprečavanja unutrašnjeg kolapsa i radi produžetka njenog životnog veka.

Kao deo napora konzervacije piramide, tim je raščistio blokirani koridor čime su oslobodili ulaz u novootkrivene prostorije. Prostorije, odnosno sobe, nisu imale nikakvu glamuroznu ulogu, najverovatnije su bile samo skladišta, ali njihovo otkriće i kao takvo opet pruža dodatna objašnjenja i nove uvide u dizajn i arhitekturu piramida. 𓂀

Istraživači sa Univerziteta Vurzburg su izvršili mapiranje piramide uz pomoć najsavremenije LIDAR fotografije (radarske fotografije), čime su mapirali jasni tlocrt prostorija. Ove informacije su bile deo napora konverzije pira mida uz pomoć kojih bi se ojačao strukturalni integritet prostorija.

Sahureova piramida je 47 metara visoka i nalazi se na nekropoli Abusir, glavnom pogrebnom mestu faraona pete dinastije starog Egipta. Kompleks sadrži 14 piramida, uključujući i tri kraljevske piramide, više manjih piramida i nekoliko nedovršenih struktura.

Piramida faraona Sahurea je prvi put iskopavana 1836. godine od strane Džona Šeja Peringa, britanskog inženjera poznatog po to istraživanju staroegipatskikih starina - često i uz pomoć eksploziva. 😪

Pering je sumnjao da koridor vodi ka seriji prostorija, ali je prolaz bio teško oštećen, ispunjen šutom i neprohodan. Ova piramida, za razliko od ostalih, je poznata po svom čudnom izgledu koji najviše podseća na grubu gomilu neobičnog kamenja, okruženu kompleksom ruševina i ostataka stubova. Međutim, u svom zenitu ona bi imali glatku i ravnu površinu okovanu belim krečnjakom.

Iako su piramide u Gizi (sa slike) bolje očuvane i detaljnije istražene nego Sahureova piramida, istraživači u njima i do dan danas pronalaze nove strukture i prostorije. Ranije OVE godine naučnici su napravi 3D snimke unutrašnjosti velike piramide koje su pokazale postojanje skrivenih prolaza! 😃

Autor: redportal.rs