Minsitar Grant Šaps izjavio da timne može da pomogne na različite načine Kijevu

Novoimenovani ministar odbrane Velike Britanije Grant Šnaps je otkrio da traje diskusija povodom želje da se proširi britanski program obuke ukrajinskih trupa, kao i potencijalno slanje britanskih instruktora u Ukrajinu, dok sa druge strane se nudi i neodređena forma pomorske vojne pomoći Kijevu u Crnom moru. Kako je izjavio ministar:

Danas sam razgovarao o tome da eventualno fizički približimo centre za obuku i da ih možda prebacimo direktno u Ukrajinu.

Tokom svoje posete Kijevu, ranije ove nedelje, novi ministar odbrane je uvideo (kako navodi) da više stvari "unese u samu zemlju", navodeći pod time da ne misli samo na obuku ukrajinskih snaga već i na fabrike naoružanja. Posebno je pohvalio odluku britanske kompanije za namensku industriju BAE Systems i njihove planove da se "lokalizuju" u Ukrajini.

Želeo bih da vidim i druge britanske kompanije da čine istu stvar. Mislim da će biti velika inicijativa ka tome da se sve više stvari odvija u samoj zemlji (Ukrajini).

U svojim diskusijama sa predsednikom Zelenskim, Šaps je takođe rekao da britanska mornarica može da igra ulogu u uspostavljanju odbrane komercijalnih plovila u Crnom moru.

Britanija je pomorska država, tako da možemo vrlo lako da pomognemo savetima, posebno u kontekstu međunarodnih voda.

Britanska armija je uspostavila zvaničnu operaciju obuke i opremanja ukrajinskih trupa od 2015. godine, koja je kasnije prebačena van zemlje. Britanski kraljevski marinci su takođe izveli više visokorizičnih operacija u Ukrajini prošle godine, sudeći prema izjavama jednog od britanskih generala, no ipak London ništa zvanično nije priznao. Međutim više poverljivih dokumenata iz SAD koji su procureli onlajn, pokazuju da je oko 50 britanskih operativaca bilo i dalje aktivno u Ukrajini.

Autor: redportal.rs