U mnogim zemljama se i dalje vode debate da li ove narkotike treba legalizovati, ali...

U mnogim zapadnim zemljama već duže vreme traju debate oko legalizovanja kanabisa i marihuane, a čini se da će potrajati još neko vreme, iako su se neke zemlje, poput Kanade, odlučile za legalizovanje ovih supstanci.

Ipak, u većem delu sveta ona se i dalje smatra za narkotik, tako da je njihovo posedovanje i dalje kažnjivo. Kada je naprimer Velika Britanija u pitanju, kanabis se smatra drogom klase B, tako da ako se otkrije da ga posedujete, možete biti krivično gonjeni sa do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 2.500 funti (oko 2.900 evra). Kod nas u Srbiji, zakon predviđa kaznu do 3 godine zatvora za posedovanje, s tim što postoji mogućnost da se kazna zatvora izbegne ukoliko lice kaže od koga je dobilo ove supstance.

Foto: pexels.com

Kako god bilo, iako mnogi mogu da podignu ruke i priznaju da su je probali, postoji i velika većina onih koji to nikada nisu probali, a nadamo se da i neće.

Kada su efekti upotrebe ovog opijata u pitanju, postoje kratkotrajni i dugoročni.

Kratkotrajni efekti

Pre svega, postoji dosta faktora koji utiču na efekte konzumacije ovih droga. To su pre svega načini konzumacije, godine, visina i težina, sveukupno zdravlje i sl.

Nakon što osoba popuši cigaretu sa ovim sadržajem, da bi se osetili prvi efekti može proći i do 10 minuta. Međutim, ako ih kojim slučajem uzimate u jestivoj formi, moguće je da će do prvih efekata doći tek nakon dva sata, navodi časopis Healthline.

Foto: Printscreen YouTube

U prvih nekoliko minuta, početni efekat je povećanje brzine pulsa. Normalan broj otkucaja srca iznosi između 50 do 70 u minuti, dok se nakon konzumacije kanabisa povećava i do 120, i može ostati na tome i do 3 sata nakon unošenja u organizam.

U ovom stadijumu, krvni sudovi u očima se proširuju, a beonjače postaju crvene.

Otprilike poskle dodatnih 20 minuta, THC (glavno psihoaktivno jedinjenje u kanabisu) se u potpunosti apsorbuje u krv i samim tim se kreće kroz svaki molekul kardiovaskularnog sistema.

Jednom kada se THC nađe u svakoj ćeliji, on menja neuralnu hemiju tela i stimuliše stimuliše delove mozga koji reaguju na zadovoljstvo, oslobađajući gomilu dopamina, koji stvara osećaj opuštenosti i euforije. S druge strane, ovde je jako važno napomenuti da u ovom stadijumu njegovo prisustvo može izazvati anksioznost ili panične napade.

Otprilike u ovo vreme bi vas takođe mogao pogoditi jak slučaj 'munchies'.

Za pola sata efekti dostižu maksimalni intenzitet, koji može trajati do šest sati. Kod nekih jakih sojeva, on može potrajati i duže.

Posle toga, naredna 24 sata rasuđivanje osobe je prilično narušeno, tako da razgovori i misli mogu izgledati potpuno drugačije nego inače, što često dovodi do neželjenih posledica u odnosima sa okolinom.

Dugoročni efekti

Ukoliko se kanabis i marihuana konzumiraju u kontinuitetu, to često ostavlja dugotrajne posledice. Pre svega, radi se o promenama u mozgu koje utiču na rasuđivanje kada su stres, motivacija i nagrađivanje u pitanju.

Foto: PA Images / LADBible/nepoznato

Takođe, mnoge studije su pokazale da se kod teških ovisnika javljaju poremećaji ovulacije i poremećaji stvaranja sperme. Vrlo je moguće da osobe koje mnogo i često koriste marihuanu imaju teškoće da dobiju decu kada to požele, u kasnijim godinama. Studije takođe pokazuju da se kod beba čije su majke u toku trudnoće koristile marihuanu češće javljaju problemi u razvoju i ponašanju, što priznaćete, nije baš prijatno nositi sa sobom.

Česte su pojave raznih respiratornih problema, poput hroničnog kašlja, bronhitisa, stalne iritacija disajnih puteva i mukusa, zatim promene u krvnom pritisku koja često dovodi do nenadanih vrtoglavica i mučnine. Dugoročna konzumacija dovodi i do psiholoških problema, pre svega depresije, koja je dosta češća kod uživaoca ovih droga nego kod ostalih.

Dodatno, pokazalo se da su priče kako upotreba marihuane i kanabisa često znači i uvod u konzumaciju drugih droga u mnogo čemu tačne. Naime, iako se ne može reći da se radi o direktnom i jedinom uzroku, statistike pokazuju da osobe koje su konzumirale kanabis imaju osam puta veće šanse da će konzumirati kokain, a čak petnaest puta veće šanse da će koristiti heroin.

O rizicima i posledicama do kojih dolazi zbog uvek mogućeg kršenja zakona ovde nećemo govoriti.

Šta se dešava prilikom pokušaja prekida?

Osobe koje su koristile kanabis i marihuanu u dužem vremenskom periodu, a žele da prekinu, mogu iskusiti simptome kao što su razdražljivost, nesanica, anksioznost, depresija, nedostatak apetita. Ovi simptomi se obično povlače nedelju do dve nakon prestanka upotrebe ove droge.

Foto: Unsplash.com

Prisustvo THC se može otkriti u urinu, gde je period zadržavanja 30 do 45 dana, a testovi na THC, pojedinačni ili u kombinaciji sa testovima na opojne droge, mogu se kupiti u apotekama. Danas mnogi poslodavci primenjuju ovaj test kod procene zaposlenih, kao i prilikom primanja novog zaposlenog.

Ako vi, ili neko koga znate, želi da se oslobodi ove navike, postoje kvalifikovane osobe u školama i Savetovalištu za mlade, koje vam mogu pomoći. Najbolji pristup je individualno savetovanje ili grupna terapija.

Autor: LADBible / apotekasubotica.rs / redportal.rs