Nakon borbi u Orahovcu teroristi iz OVK su raspisali nagradu za Radenovićevu smrt u iznosu od 500.000 nemačkih maraka.

Potpukovnik Veljko Radenović rođen je 17. maja 1955. u selu Brežanik kod Peći. Završio je policijsku školu u Kamenici.

Osim u borbama na Kosovu i Metohiji, Veljko Radenovićje učestvovao i u ratu u Bosni i Hercegovini na rejonu Višegrad—Foča—Goražde. Potpukovnik Radenović se najviše istakao u borbama za svoj rodni kraj, Kosovo i Metohiju.

Na početku rata komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja vojske i policije u junu 1999. Sa Albancima je potpukovnik Radenović vodio bitku i pre početka NATO bombardovanja jer je 1998. oslobodio meštane Orahovca od okupacije OVK terorista.  U napadu je ubijeno oko 60 pripadnika OVK, 2 policajca i 5 srpskih civila, a kidnapovano je 100 ljudi.

Radenović se tri dana sa svojim odredom probijao kroz Orahovac preko sela Zrze i Bele Crkve, zaobilazeći snage OVK na ulazu u Orahovac, ušli su u grad sa druge strane i primoravali teroriste na povlačenje.

Nakon borbi u Orahovcu teroristi iz OVK su raspisali nagradu za Radenovićevu smrt u iznosu od 500.000 nemačkih maraka.

Preminuo je 29. sepmtembra 2012. u Kruševcu nakon dugogišnje borbe sa šećernom bolesti. Nažalost, general, kako su ga mnogi zvali, nije sahranjen sa državnim počastima.

Ipak, država se potrudila da ispravi nepravdu pa je potpukovnik Veljko Radenović odlikovan pre 2 godine Sretenjskim ordenom.

IZVOR: YT / MUP Republike Srbije

Autor: Redportal.rs