Patroliraju u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti

Devet kineskih policajaca, zajedno sa 20 srpskih kolega, od juče zajednički patroliraju Beogradom, Novim Sadom i Smederevom, srpskim gradovima koji inače imaju najviše turista iz Kine. Ovo je druga misija zajedničkih srpsko-kineskih policijskih patrola, nakon što je prva ocenjena uspešnom.

Državni sekretar u MUP-u Srbije Željko Brkić i otpravnik poslova u Ambasadi Kine Dže Džang poželeli su dobrodošlicu policajcima i obavestili javnost da će zajednički timovi patrolirati centrom Beograda, Novog Sada i Smedereva. do 26. oktobra pomoći, pre svega u komunikaciji kineskih državljana sa srpskim policajcima.

- Kineski policajci neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primenjivati policijska ovlašćenja i neće delovati u bilo kom svojstvu organa za sprovođenje zakona - rekao je Brkić, poželevši kolegama iz Kine uspešan rad.

Zajedničke patrole predviđene su memorandumom o saradnji u oblasti javne bezbednosti iz 2019. godine. U toj godini šest policajaca iz Kine, zajedno sa policajcima iz Srbije, izvršilo je više od 60 intervencija i kontakata sa više od 6.000 ljudi. Policajci iz Kine uključeni su u zajedničke patrole sa kolegama u Hrvatskoj i Italiji.

Autor: redportal.rs