Humanitarno hodočašće trajaće 33 dana 🚶🏻

Nakon liturgije i okupljanja u Centru za decu i osobe sa autizmom, glumac Mikica Petronijević krenuo je na krsni hod do manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Ciljevi ovog hodočašća, koje će trajati 33 dana, jesu ukazivanje na potrebu jačanja prava dece i osoba sa autizmom, ali i prikupljanje novčanih sredstava za rekonstrukciju i privođenje nameni seoskog imanja u selu Venčar kod Aranđelovca, gde se ove godine održao drugi letnji inkluzivni kamp sa decom iz čitave Srbije.

U razgovoru za emisiju Novo jutro na TV Pink, Mikica Petrovijević je rekao:

To je jedan centar u prirodi koji pruža brojne pogodnosti. Trenutno imamo kapacitet od 5 ležajeva, imamo stručni tim koji se bavi našom decom, sve više imamo volontera Defektološkog fakulteta... Posle hodočašća u martu prema Ostrogu, gde smo prikupili određena novčana sredstva i uspeli da malo razmrdamo javnost, da čuju za naše udruženje, ali i da pokrenemo druga udruženja. Mislim da se ideja lepo primila i to je ono što me raduje, ispunjava, čini srećnim. Borimo se da stvorimo jedan humaniji svet, ne samo za našu decu, već za sve druge ranjive kategorije u našem društvu.
View this post on Instagram

A post shared by Mikica Petronijevic (@mikicapetronijevic)

IZVOR: IG / @mikicapetronijevic

Episkop šumadijski Jovan dao je blagoslov za ovo hodočašće, tako da će Mikica na putu posećivati i manastire Eparhije šumadijske. Iako na hodočašću učestvuje sam, podršku do Aranđelovca praviće mu učiteljica seoske Osnovne škole Dragojlo Dudić, sa kojom je potpisan memorandum o saradnji.

Danas će sa mnom biti planinari Planinarskog društva Bukulja, nekoliko njih. Delom puta će mi se pridružiće planinari Prokuplja, Leskovca i Pirota i dovesti me do Manastira Prohora Pčinjskog i granice. U Makedoniji me čekaju prijatelji Bajkeri Svetog Nikole.

Za potrebe hodočašća urađen je i sajt osvetlimrak.com, na kojem će zainteresovani moći da prate ovu akciju i vide zanimljive fotografije.

Mikica je osnivač humanitarne organizacije Svici u mraku, a u saradnji sa organizacijom Humanost bez granica obezbeđena je mogućnost da se putem slanja SMS poruke 105 na broj 2407 pomogne u razvoju ovog imanja namenjenog deci i osobama sa autizmom.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: Filip Pejković