Problem ilegalne migracije rešavati na granicama Grčke i Bugarske sa Turskom

Predsednik Pokreta Evropski put Rade Basta pozvao je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da iniciraju usklađivanje viznog režima Srbije sa Evropskom unijom, zbog sve većeg problema ilegalnih migracija.

U saopštenju za medije, Basta ističe da se problem ilegalne migracije mora rešavati u okviru humanosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva, s tim da bi trebalo posebno voditi računa da se problem mora rešavati na granicama Grčke i Bugarske sa Turskom.

Srbija mora jasno da se odredi i prema Mađarskoj i prema Turskoj, kako bi migrante koji su „zaglavljeni“ na teritoriji Srbije, vratili Mađarskoj ili Turskoj, uzimajuću u obzir okolnost gde su registrovani.

Basta dodaje da Mađarska vodi politiku zida i ograde i da svakodnevno maltretira stotine ljudi bez prava na azil, koje onda nezakonito vraća preko srpske granice što za našu zemlju predstavlja dodatnu obavezu postupanja prema licima koja je Mađarska vratila.

Srbija bi ovim usklađivanjem viznog režima sa Evropskom unijom izbegla situaciju, koja je počela da plaši naše građanke i građane sa severa Srbije, koji su svedoci sve češćeg oružanog sukoba među migrantima.

Lider Pokreta Evropski put je naglasio da sukobi postaju toliko česti da građanke i građani na ulice u večernjim satima izlaze samo ako je neophodno.

U vezi svega navedenog još jednom pozivam odgovorne da u najkraćem vremenskom periodu iniciraju usklađivanje viznog režima Srbije sa Evropskom unijom, jer Srbiji je mesto u Evropskoj uniji.

Autor: redportal.rs