Postoje različita objašnjenja kako je do ovog trenda došlo, ali i zašto se, po svemu sudeći, povremeno vraća

Ako spadate u ljude koji se već približavaju godinama koje većina naziva srednjim, praktično je nemoguće da se ne sećate ovog trenda s početka devedesetih.

Naime, tada je tinejdžere širom sveta prosto zapljusnuo talas ludila za šarenim plastičnim cuclama. Koristili su se za sve - kao privesci, modni detalj, alke na lancima, minđušama... ili su se prosto nosili na gomili, kao praktično statusni simbol. Ko ih je imao više i u različitijim bojama, naravno, to je bio veći autoritet. Bar za plastične cucle.😄

Foto: etsy.com/NZ

Kao što je obično slučaj sa novim stvarima, roditelji, vaspitači i ostali odrasli su bili prilično zbunjeni ovim talasom nove estetike tinejdžera i mladih, dok su psiholozi tog vremena imali posebna tumačenja zašto je do toga došlo. Prevladavao je stav da mladi nisu zadovoljni stanjem u kojem im stariji ostavljaju svet, pa da stoga žele da se vrate u period kad su bili bebe.

Postojalo je međutim, i jedno drugo objašnjenje, koje nije baš toliko prijatno. Ono kaže da su ove cucle prvo postale popularne u rejv klubovima, kao sredstvo za žvakanje i sisanje za one posetioce ovih žurki koji su imali problem sa zavisnošću od drugih sredstava... opuštanja. Drugim rečima, cucle su bile neka vrsta sredstva za smirivanje ukoliko bi dolazilo do kriza usled nedostatka opijata, da bi se ubrzo raširile među mladima kao modni detalj.

Foto: etsy.com/NZ

Nevezano koje je od ove dve verzije nastanka ovih cucli tačna, trend je relativno brzo prošao, onoliko brzo kako se i pojavio. Međutim, neobično je da s vremena na vreme opet oživljava, ali u nekim drugim oblicima.

Tako se relativno skoro (sredinom 2010-ih, da budemo precizniji) desilo da je i famozni Džastin Biber podržao novi trend nošenja cucle na lancu, tako da su i leto 2014. obeležile cucle, bar kod mlađe populacije. Istina, ovoga puta nisu otišle dalje od SAD i još nekih zemalja, ali mali povratak se definitivno desio.

Foto: Instagram.com/@justinbieber

Da li psiholozi i dalje imaju slična tumačenja kao početkom devedesetih, ne bismo znali, ali kao već manje-više uspostavljeni fenomen koji se dešava s vremena na vreme, izgleda da definitivno postoji.

Autor: redportal.rs