Bogatstvo narodnih nošnji određenog vremena

Srpski modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača izlaže u Galeriji Joža Uprke u kraljevskom gradu u Uherskom Hradištu u Češkoj republici 😎. Surovi je svoju najnagrađivanu izložbu Tron na poziv čelnih ljudi iz poznate češke Galerije Jože Uprke doneo u Uherske Hradište. Izložba Tron će biti otvorena za javnost do kraja septembra. U Češkoj republici na otvaranju izložbe su okarakterisali da njegova umetnička dela su prožeta dubokom mističnošću i alhemijom 😍. Izložbu su otvorile 2 dame Ljiljana Govedarica, konzulka Republike Srbije u Češkoj Republici, i Marcela Čechova, zamenica gradonačelnika Uherskog Hradišta.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Pavel Surovi i Joža Uprka imaju mnogo toga zajedničkog. Obojica su rođeni u malim selima u poljoprivrednim porodicama, obojica su završili fakultete i uspeli da prekorače svoje senku svojim nadvremenskim radovima ✨. Obojica prikazuju bogatstvo narodnih nošnji svog vremena. Njihovi umetnički radovi daleko presežu lokalne, regionalne i državne granice. Obojica koriste grafiku kao svoj metod rada. Uprka se preslavio u Parizu dobivši prvu nagradu na umetničkom salonu i time postao umetnik svetskog ranga. Čak su ga posetili Roden i Alfons Muha. Surovi je takođe izlagao u Parizu, gde je takođe 2 puta nagrađivan. Surovi je uspeo 2 puta zaredom da osvoji prvu nagradu za modnu fotografiju u Rusiji, što je lansiralo njegovu umetničku karijeru. Surovog je u Kisaču posetio najpoznatiji ruski modni dizajner Slava Zaitsev.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

- Jako me raduje da pored Uprkových nadvremenskih radova slikajući narodne nošnje svog doba, koje je počeo stvarati čak pre 150 godina, stoje moje umetničke fotografije iz kolekcije Tron 😎. Radovi obojice se dopunju i inspirišu. Uprka je slikao i hrišćansku tematiku a upravo moje fotografije spajaju svetski i duhovni svet kroz hrišćanske simbole. Otvaranje izložbe je bilo iznad očekivanja a pristup organizatora na desetku. Posetiocima su se najviše sviđale priče koje pričaju naše narodne nošnje Balkana. Svi su govorili da su iskusili novo iskustvo i da odlaze duhovno obogaćeni kući. Shvatili su odmah da to nisu samo fotografije lepih devojaka u narodnim nošnjama, nego da su to moderna vrhunska umetnička dela, čak i možda novi smer ne samo u umetnosti, gde je glavni cilj komunikacija među ljudima, regionima i državama ✨. Dobio sam i 2 epiteta - da sam umetnik mistik i alhemičar. A upravo to moji radovi komuniciraju i spajaju narode i kulture. Ova izložba je takođe početak prelepe saradanje između Kulturnog centra Kisač i Galerije Joža Uprke kao i Grada Novog Sada i Uherskog Hradišťa. Raduje me da možemo narodnim nošnjama spajati dve države. Zahvaljujem Gradu Novom Sadu na celokupnoj podršci - izjavio je srpski fotograf Surovi.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Autor: redportal.rs