Španija ima drugi najveći broj onih koji rano napuštaju školovanje u Evropskoj uniji

U Španiji 17% stanovništva niti studira niti radi. Cifra iznad proseka OECD-a od 15%. Postavlja se pitanje zašto se to dešava u ovoj zemlji?

Poslednji posao mladog Jana, 2022. godine, bila je kupovina i prodaja proizvoda. Nakon toga nije imao sreće da nađe još posla, pa je odlučio da se vrati na fakultet i završi studije, piše Evronjuz.

Ovaj 21-godišnji Španac pokušava da skine etiketu "nini", mladih ljudi u Španiji koji niti uče niti rade. Po završetku srednje škole nije dobio nijednu ponudu za posao, iako je aktivno tražio.

Španija je godinama patila od uporne pošasti: i dalje je jedna od evropskih zemalja sa najvećim procentom mladih između 18 i 24 godine koji niti studiraju niti rade.

Sa 17%, što je iznad proseka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) od 15%, prema najnovijem izveštaju Education at a Glance 2023.

Od zemalja EU, Češka, Italija i Rumunija imaju veći procenat (31%, 24% i 22% respektivno), dok Grčka ima sličan procenat kao Španija. Na drugom kraju lestvice su Švedska, Norveška i Nemačka, gde je procenat neaktivnih ispod 10%.

- Teško je naći posao u Španiji jer većina ponuda za posao zahteva iskustvo, a iskustvo ne možete steći ako vam se nikad ne pruži prilika. Takođe, plate su prilično niske u poređenju sa rastućim cenama svega - rekao je Jan za Evronjuz.

Za Načo Sekeiru, generalnog direktora Ekit fondacije, koja radi na smanjenju stope osipanja među ugroženim mladim ljudima, problem leži u „eksplozivnoj kombinaciji“.

- Previše mladih napušta školu. Španija ima drugi najveći broj onih koji rano napuštaju školovanje u Evropskoj uniji, posle Rumunije. 😯Osim toga, zemlja ima previše nezaposlenih mladih ljudi, ona je apsolutni lider u nezaposlenosti mladih - rekao je Sekueira za Euronevs.

Dok neke zemlje imaju obavezno obrazovanje do 18 godina, u Španiji je to 16 godina.

- Realnost zapošljavanja je da mlada osoba do 18 godina nigde ne dobija posao, pa zašto ih puštamo da napuste školu sa 16 godina? - pita se on.

U najnovijem izveštaju OECD-a, Sekueira je posebno pogođen jednom statistikom koju opisuje kao "ozbiljan problem". Za njega se španski slučaj veoma razlikuje od onog u drugim zemljama.

U "ninitsu" postoje dva različita profila: neaktivan i nezaposlen. Svi oni niti uče niti rade, ali ima onih koji očajnički traže posao, a onih koji ne.

- U većini zemalja ima daleko više neaktivnih nego nezaposlenih koji aktivno traže posao. Međutim, u Španiji je suprotno. Sve je više mladih koji traže posao koji ne mogu da ga nađu. Postoji problem nedoslednosti, ima mladih koji žele da rade, ali nemaju odgovarajuću obuku da iskoriste ponude za posao - objašnjava on.

Ali izgledi se mogu promeniti. Gara Rohas, analitičar u OECD-u, proveo je godine proučavajući brojke za različite zemlje.

Ono što je primetila, i primetila u izveštajima, jeste da su podaci Španije, u pogledu broja „ninija“, pali ispod 20 odsto u 2017. godini, zatim na 19 odsto u 2021. i na 17 odsto u 2022. godini. Podaci pokazuju da je trend bio pozitivan tokom protekle decenije, a cifra za 2022. godinu jedna je od najboljih od 2008. godine, smatra analitičar OECD-a.

Autor: redportal.rs