Izbori se održavaju 15. oktobra

Poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca da Varšava razjasni optužbe u vezi sa migrantskim vizama predstavlja pokušaj mešanja u predizbornu kampanju u Poljskoj, izjavio je danas poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

''Nadležnost nemačkog kancelara očigledno se ne tiče postupka koji je u toku u Poljskoj. Izjave u vezi sa tim ukazuju na pokušaj mešanja u unutrašnje stvari poljske države i tekuću izbornu kampanju u Poljskoj'', rekao je Rau i pozvao Šolca da ''poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete međusobnim odnosima'', prenosi Rojters.

Pitanje migracija nametnulo se kao jedno od najvažnijih u predizbornoj kampanji u Poljskoj, uoči izbora 15. oktobra, a ranije ovog meseca stranke opozicije optužile su vlast da su bili ''saučesnici u sistemu u kojem su migranti dobijali poljske vize ubrzanim tempom bez adekvatnih provera, nakon što bi platili posrednicima''.

U subotu je nemački kancelar Šolc rekao da pitanje migracijazahteva pojašnjenje i sugerisao da bi Nemačka mogla da preduzme korake u vezi sa kontrolama na granici sa Poljskom.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson je ranije zatražila od Varšave pojašnjenje o tom pitanju i pozvala Poljsku da odgovori na navode da je čak 350.000 migranata kupilo šengenske vize za ulazak u EU u poljskim konzulatima preko posrednika.

Autor: Tanjug / redportal.rs