Američka reakcija na pismo koje je tzv. kosovski premijer uputio državnom sekretaru Blinkenu

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je "pomalo zabrinut" porukama iz Prištine u kojima se kritikuje evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Eskobar je u intrevjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da kod Lajčaka ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti.

"Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome", rekao je Eskobar.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti greši kada u pismu američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tvrdi da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj rade sa Rusijom protiv Prištine.

Eskobar je za Pavlovic Today izjavio da su napadi na Lajčaka i Borelja neopravdani i dodao da smatra da bi trebalo da prestanu.

"Mogu da vam kažem da je to pismo faktički pogrešno u delu u kome se tvrdi da Lajčak i Borelj sarađuju sa Rusijom i da imaju pristrasan pristup prema Kosovu", naveo je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje šta je njegova poruka Kurtiju, Eskobar je rekao da bi ga zamolio da ne gubi vreme.

Dodao je da SAD očekuju da obe strane pojačaju svoju posvećenost i da Priština "pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU".

Na pitanje šta vidi kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da trenutno nema alternative za dijalog, da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga i pozvao Prištinu da bude konstruktivnija.

Govoreći o merama koje je Evropska unija uvela Prištini, on je rekao da su to posledice.

"Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju", rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će barem bilateralno Sjedinjene Države moći da rade sa Prištinom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini.

Odrično je odgovorio na pitanje da li postoji rok za to i ukazao da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Autor: Tanjug / redportal.rs