Ponuda Prištini je uzmi ili ostavi, poručuje Eskobar

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prokomentarisao je najaktuelnija dešavanja u regionu, uključujući dijalog Beograda i Prištine, proces usaglašavanja spoljne politike po pitanju sankcija Rusiji i formiranja Vlade u Crnoj Gori.

U razgovoru za Glas Amerike, Eskobar je podsetio da se založio za promenu u pristupu dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da novi princip treba da bude uzmi ili ostavi:

Konkretno mislim na Vladu Kosova. Jasno je šta su njihove obaveze. I mislim da je Boreljova izjava bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Ali nastavljamo i da tražimo da ne čini ništa što bi doprinosilo destabilizaciji Kosova.

Eskobar je ponovio uverenje SAD da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, ali da ona nema nikakvu pravnu obavezu da to učini:

Očigledno je da se radi o državi koja samostalno sprovodi svoju spoljnu politiku. Ali Srbija ne bi trebalo da bude stranac u evropskoj porodici.

Ističe i da se predsednik Crne Gore Jakov Milatović saglasio sa stavom SAD o tome ko treba da čini novu Vladu:

Sjedinjene Države su bile vrlo jasne da želimo da Vladu čine isključivo stranke fokusirane na evropske integracije i usklađenost sa NATO-om, a dele našu poziciju u vezi sa Rusijom.

IZVOR: YT / Glas Amerike VOA

Autor: redportal.rs