Sve je nastalo kao rezultat male nezgode...

Ubeđeni smo da se svako do vas seća ove igračke, koja kod nas u Srbiji možda nije imala neko posebno ime po kom je bila poznata, već smo je jednostavno znali kao oprugu za stepenice i sl. Ipak, svako se seća kako smo se igrali njom - cilj je bio postaviti je na što veće stepenice i zatim gledati kako se spušta.

Ipak, ova igračka jeste imala ime sve vreme - slinki. Ali, slinki je zapravo mnogo stariji nego što je većina svesna. Naime, dizajniran je davnih četrdesetih, i brzo je postao popularan, a kao i svaka druga popularna stvar, nastao je sasvim slučajno.

Amerikancu Ričardu Džejmsu, inače nautičkom inženjeru mehanike, jedne večeri 1943. godine nenadano je jedna opruga pala sa police, ali na njegovo iznenađenje, nastavila je da se šeta preko knjiga, dok se nije spustila do zadnje pofloge, da bi se na samom kraju vratila u početni položaj.

Foto: priceonomics.com/NZ

SLIKA: Ričard Džejms sa sinom

- Sećam se da mi je rekao kad se vratio kući da 'ukoliko čelik ima prave karakteristike i zategnutost, da će moći sam da hoda - rekla je njegova supruga Beti kasnije, kada se prisećala događaja.

Narednih godinu dana Džejms je vršio razne eksperimente sa raznim vrstama opruga, čelika, načina namotavanja i sl, dok konačno nije došao do pravog rešenja. Istina, Beti je bila prilično skeptična prema ovome, ali kad je videla da su komšijska deca krenula da se igraju sa oprugom, brzo je promenila mišljenje.

Igračka je dobila ime slinki, a osim popularnog spuštanja niz stepenice, mogao je da uradi još nekoliko trikova, poput pravljenja različitih geometrijski oblika, naprimer.

Ono što je karakteristično za slinkija je da prodavnice igračaka nisu bile baš voljne da ga stavljaju u ponudu. Prosto, bio je suviše neobičan za nešto što bi trebalo da bude igračka. Međutim, u novembru 1945. jedna prodavnica iz Filadeflije je pristala da ga uvrsti u prodaju. Rezulat je bio neverovatan, jer je svih 400 komada koje su napravljene rasprodato za sat i po!

Foto: Ebay / Wikipedia/NZ

Što se kaže, ostalo je istorija, s tom razlikom što se sedamdesetih pojavio i plastični slinki, koji je većini nas poznatiji. Ovaj model je promovisan kao sigurniji, a mnogi korisnici su tokom igranja s njim uspevali da mu nađu i nove osobine i upotrebu.

Recimo, neobično je da su mnoge laboratorije zvuka koristile upravo slinkikja kako bi napravili efekat zvuka lasera, tokom rata u Vijetnamu američki vojnici su, na svoje veliko iznenađenje, shvatili da je mogao da posluži kao zamena za radio antenu, a igračka je, verovali ili ne, našla primenu i u borbi protiv štetočina, budući da je pacovima i vevericama gotovo nemoguće da se uzveru uz drvo koje je obavijeno njime.

IZVOR: YT / JEFKAB

Bilo kako bilo, igračka je obeležila detinjstva mnogih, pa se i dan danas nalazi u prodaji, s vremena na vreme. A priča o slinkiju je još jedan primer koji pokazuje kako neka slučajna stvar može da pomeri svet.

Autor: redportal.rs