Predsednik vodio borbu sa Kongresom oko 2 tigra 🐯🐅

Od 1. novembra 1800. godine kada se u nju uselio drugi predsednik Džon Adams, Bela kuća u Vašingtonu jeste službena rezidencija, ali i dom predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Kao takva, bila je i dom mnogih kućnih ljubimaca predsednika i njihovih porodica.

Većina američkih predsednika ograničavala se na uobičajene kućne ljubimce, poput konja i ponija, pasa, mačaka i papagaja. Međutim, bilo je i zaista nesvakidašnjih stanovnika Bele kuće

Džon Kvinsi Adams, šesti predsednik SAD, kao ljubimca je imao aligatora, koga je dobio na poklon od francuskog generala markiza de Lafajeta, jednog od Vašingtonovih saboraca u Američkoj revoluciji. Aligator se nalazio u kadi tada još nedovršenog Istočnog krila, a predsednik Adams ga je često pokazivao gostima.

Nakon jednog veka, aligatori su se ponovo uselili u Belu kuću. Bila su to dva aligatora, ljubimci sina tadašnjeg predsednika Herberta Huvera.

Jedanaesti predsednik Martin van Bjuren imao je par tigrova. Oni su bili lični poklon Kabula al Saida, sultana Omana. Na njegovu žalost, nije uspeo da ih zadrži, pošto ih je Kongres oduzeo i proglasio vlasništvom Sjedinjenih Država, a potom ih smestio u lokalni zoološki vrt.

Za manje egzotičnog, ali ništa manje neuobičajenog ljubimca, opredelili su se predsednik Kalvin Kulidž i njegova supruga Grejs. Oni su u Beloj kući čuvali rakuna po imenu Rebeka. Predsednik Kulidž imao je još jednog ljubimca. Bio je to nilski konj Bili, uhvaćen u Liberiji, poklon američkog biznismena Harvija S. Fajerstouna.

Autor: redportal.rs