Baku je najavio početak "antiterorističke" operacije u svom otcepljenom regionu Nagorno-Karabah, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima

Ambasador Jermenije u SAD Edmon Marukjan pozvao je Vašington da interveniše u obnovljenim borbama u Nagorno-Karabahu, tražeći od SAD da brane civilno stanovništvo u regionu.

- Sada je Azerbejdžan pokrenuo agresiju i veliku vojnu operaciju protiv mirnog naroda Nagorno-Karabaha. Shodno tome, sada je red na SAD da preduzmu mere za zaustavljanje agresije i vojnog napada na zarobljene i izgladnjele ljude – napisao je Marukjan na društvenoj mreži Iks (ranije poznatoj kao Tviter).

Diplomata je apelovao na američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Francuske Emanuela Makrona i lidere EU, tražeći od njih da osude Baku, pišu svetske novinske agencije.

Moskva je odgovorila na komentare Marukjana pozivajući strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020.

- Ne bi trebalo biti zaokreta. Konkretne napore treba uložiti na osnovu stvarnog i opipljivog pravnog okvira, koji daje mogućnost da se dođe do mirnog rešenja – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije u utorak, Baku je najavio početak "antiterorističke" operacije u svom otcepljenom regionu Nagorno-Karabah, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima. Jermenija je optužila Azerbejdžan za ničim izazvanu agresiju.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1988. godine i od tada ga podržava Jerevan. Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i okolnim oblastima početkom 1990-ih, ali je povratio veći deo prethodno izgubljenog tla nakon 44-dnevnog rata 2020. godine.

Borbe su završene 2020. prekidom vatre uz posredovanje Moskve, koji je uključivao raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u toj oblasti.

Autor: redportal.rs