U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik rekao je da se svet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

- Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom - rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti.

U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik rekao je da se svet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini.

- Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije - rekao je Zelenski.

On je ukazao na to da Rusija pokušava da blokira snabdevanje gasom i naftom evropskih zemalja koje su od nje zavisne, nazivajući to "energetskim oružjem".

Zelenski je apelovao na svetske lidere da obuzdaju rusku upotrebu nuklearnih elektrana. Takođe je naveo da je rat u Ukrajini poslednji na dugačkoj listi ruskih sukoba.

- Mržnja protiv jedne nacije, tu se nikada ne zaustavlja. Svake decenije Rusija počinje novi rat. Delovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine. Rusija je skoro progutala Belorusiju. Očigledno preti Kazahstanu i drugim baltičkim državama - poručio je Zelenski.

On je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije naveo kada će on biti održan. U svom govoru Zelenski je osudio, kako je naveo, ratnu praksu Rusije da nasilno odvodi ukrajinsku decu u Rusiju, nazvavši je "genocidom".

- Znamo imena desetina hiljada dece i imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim teritorijama Ukrajine i kasnije deportovala - rekao je on.

Predsednik Ukrajine je istakao da su lučki gradovi i infrastruktura predmet sve češćih napada Rusije, kao i da Ukrajina radi na uspostavljanju kopnenih ruta za izvoz ukrajinske hrane i pozvao lidere da podrže te inicijative.

Autor: redportal.rs