Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati Generalnoj skupštini, a kao i prošle godine njegov predstavnik će biti ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Više od 140 svetskih lidera doputovalo je u Njujork na godišnju skupštinu Ujedinjenih nacija, gde će razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, globalnoj krizi troškova života, pogoršanju klimatske vanredne situacije i ometanju novih tehnologija kao što je veštačka inteligencija.

Na međunarodnom nivou postoje neslaganja ne samo oko toga šta je najvažnije, već i koji bi lekovi trebalo da budu, prenosi Bi-Bi-Si. - Ljudi traže izlaz iz ovog haosa od svojih lidera, kaže Antonio Guteres, generalni sekretar UN. – Ipak, uprkos svemu ovome i još mnogo toga, geopolitičke podele potkopavaju našu sposobnost da odgovorimo. Novi multipolarni svet se pojavljuje, kaže on, što dovodi do „eskalacije tenzija, fragmentacije i još goreg“.

Prvog dana Generalne skupštine Svetske organizacije američki predsednik Džo Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se svetskim liderima u sedištu Ujedinjenih nacija.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obratiće se Generalnoj skupštini u ime EU i učestvovaće u nizu pratećih događaja. Prioriteti Saveta za 78. Generalnu skupštinu UN (septembar 2023-septembar 2024) fokusiraju se na posvećenost multilateralizmu i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. „Uzimajući u obzir višestruke globalne krize kao što je ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine, situacija u Sahelu i klimatska vanredna situacija, sveobuhvatni prioriteti su: ubrzanje implementacije Ciljeva održivog razvoja, jačanje globalnog upravljanja u skladu sa predlozima sekretara. -General UN-a o „Našoj zajedničkoj agendi“ izgradnji globalnih partnerstava“, navodi se na sajtu Saveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i nemački kancelar Olaf Šolc takođe su među onima koji će danas govoriti na 78. Generalnoj skupštini u Njujorku.

Forum je počeo juče Samitom Ujedinjenih nacija o ciljevima održivog razvoja. Od danas će govoriti više od 140 premijera i šefova država.

Zelenski, koji lično prisustvuje događaju u Njujorku prvi put od početka rata, verovatno će privući najveću pažnju - i prisustvovaće mnogim sastancima, navodi nemačka novinska agencija DPA. Zelenski je stigao u Njujork juče popodne sa suprugom Olenom.

On je na društvenim mrežama napisao da će „članicama UN izneti konkretan predlog kako da ojačaju princip teritorijalnog integriteta i unaprede kapacitet UN za sprečavanje i zaustavljanje agresije”.

Zelenski je takođe napomenuo da će se kasnije tokom nedelje sastati sa Bajdenom u Vašingtonu, zajedno sa članovima Kongresa i vojnog rukovodstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati Generalnoj skupštini, a kao i prošle godine njegov predstavnik će biti ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Autor: redportal.rs