Oglas bi uskoro trebalo da bude uklonjen jer je oglašavanje javnih kuća generalno zabranjeno u Štajerskoj

"Zapošljavamo degustatora devojaka – prijavite se odmah!" – stoji u oglasu ispisanom velikim slovima na plakatu na glavnoj raskrsnici glavnog puta u Gracu u Austriji, gde je bordel Maksimus izazvao pometnju.

Ministarka za integraciju i porodicu Austrije Suzan Rab odmah je reagovala na plakat koji je reklamirao posao za "madchentester", odnosno nekoga čiji bi posao bio da testira usluge prostitutki.

- Od čitanja ovoga mi se okreće stomak - rekla je Suzan. Ona je plakat nazvala "neverovatno odvratnim, mizoginim i nehumanim".

- Prikazivanje žena i devojaka kao robe koja se može "testirati" veliča nasilje i opasno je - rekla je ona i nije jedina koja tako misli.

Savetnica za ravnopravnost žena u Gracu Hajke Behit osudila je oglas kao "duboko nehuman i odvratan". Bila je iznenađena "kako se neko usuđuje da lepi seksističke postere i danas".

Vlasnik javne kuće, međutim, stoji iza svog postera. Objasnio je da njegova potraga nije ono što svi misle.

- To nema nikakve veze sa proverom seksualne podobnosti ili sposobnosti devojaka, već ih psihološki priprema za ovaj težak – verovatno "najteži" posao na svetu. Siromaštvo, besperspektivnost ili bekstvo iz inostranstva ne bi trebalo da budu razlog za okretanje prostituciji. Potreban nam je neko ko će psihološki proceniti i pripremiti seksualne radnice - rekao je Rene Volinger i dodao da se na oglas do sada prijavilo na stotine kandidata.

Oglas bi uskoro trebalo da bude uklonjen jer je, kako objašnjava Behit, oglašavanje javnih kuća generalno zabranjeno u Štajerskoj. Gradonačelnica Graca Elke Kar rekla je da je prijavila incident policiji, a poster je od tada prefarban.

Autor: redportal.rs