Takođe se očekuje da će ova poseta postaviti temelje za Putinovu posetu Pekingu povodom trećeg foruma inicijative Pojas i put

Moskvi Šef kineske diplomatije Vang Ji započinje danas četvorodnevnu posetu Rusiji tokom koje će se razgovarati o produbljivanju uzajamnog političkog poverenja i pripremi moguće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu u oktobru.

Vang će se u Rusiji sastati sa sekretarom Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim i sa njim razgovarati o bezbednosti, najavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe se očekuje da će ova poseta postaviti temelje za Putinovu posetu Pekingu povodom trećeg foruma inicijative Pojas i put, a na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga.

Putin je učestvovao na prva dva foruma Pojas i Put 2017. i 2019. godine.

Kako najavljuje Tas, Vang će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim o rešavanju ukrajinske krize, pitanjima bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim vidovima bilateralne saradnje.

Posebna pažnja biće posvećena jačanju saradnje na međunarodnoj sceni i koordinisanom radu u Ujedinjenim nacijama, BRIKS-u, G20 i APEK-u, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uoči dolaska u Moskvu, Vang je na Malti imao "konstruktivne" razgovore sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Autor: redportal.rs