Ako Zelenski i Ukrajinci odustanu, Ukrajina prestaje da postoji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da se saveznici moraju pripremiti za dugačak rat u Ukrajini, kako je naveo:

Većina ratova, traje duže nego očekivano kada započnu. Stoga, moramo biti pripremiti sebe za dug sukob u Ukrajini. Svi se nadamo brzom miru. Ali u isto vreme, moramo da priznamo: ako predsednik Zelenski i Ukrajinci odustanu od dalje borbe njihova zemlja neće više postojati. Ako predsednik Putin i Rusija spuste svoje oružje imali bismo mir. Najlakši put do mira bi bio ako bi Putin povukao svoje trupe.

Takođe Stoltenberg je ponovo ponovio da je samo pitanje vremena kada će Ukrajina pristupiti NATO:

Ukrajina će postati član NATO - svi saveznici su jadno stavili to do znanja.

Takođe je istakao da Ukrajini trebaju bezbednosne garancije, da bi se izbeglo ponavljanje istorije. Odgovarajući na pitanje koje se tiče moguće upotrebe nuklearnog naoružanja, Stoltenberg je kratko naveo:

Moskva mora razumeti da je upotreba nuklearnog naoružanja neprihvatljiva. Posmatrajući rusku armiju i njene strateške snage, nismo primetili nikakvu promenu kod ruskih nuklearnih snaga koje bi nas naterale da reagujemo radi očuvanja bezbednosti.

Reči generalnog sekretara dolaze nakon što se pojavila velika mogućnost da će ukrajinska kontraofanziva trajati i celu zimu.

Autor: redportal.rs