Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira.
Depresija je kada 3 mjeseca čekaš da ti 15 minuta bude bolje. To nije tuga zbog nesretne ljubavi, ni loše raspoloženje zbog neke gluposti. Depresija je potreba da izađeš iz svoje kože.

Ovako počinje knjiga Iz svoje kože: Život s depresijom Aleksandra Stankovića, uglednog novinara i voditelja HRT-a, autora kultne emisije Nedjeljom u 2 📕. Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Autor knjige je ogolio depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja. Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami ☝🏻.

- Onome tko se nije susreo s depresijom teško je opisati kako to izgleda, ali pokušat ću: Kada mi je bilo najgore, osjećao sam se kao da imam tešku gripu i da sam pušio lošu travu 🥺. Dakle, fizička slabost, nemogućnost koncentracije, nemir, strahovi, nesanica i nedostatak teka. Otprilike tako izgleda depresija pa još malo gore - izjavio je za Lagunu Stanković.

Foto: redportal.rs/Laguna

📌 Knjiga je podeljena u 3 celine: prvu čine naizmenični lirski i prozni zapisi o depresiji; potom sledi intervju sa Zoranom Kesićem i na kraju su esencijalne informacije o depresiji.

- Knjigu sam pisao kako bih pomogao drugim ljudima da osvijeste svoje psihičke probleme ako ih imaju i da potraže pomoć liječnika jer u većini slučajeva psihijatri i psiholozi mogu pomoći. Meni je u teškim trenucima bolesti jako puno značio kontakt sa osobama koje žive s depresijom već dulje vrijeme i koje su sada dobro, jer to mi je davalo nadu da ću se i ja izvući iz duboke rupe u koju sam upao 💪🏻 - rekao je Stanković i dodao:

Nadam se da će ova knjiga pozitivno djelovati na ljude koji imaju slične probleme. Osim toga, moj ’izlazak iz ormara’ i šira rasprava o mentalnom zdravlju možda doprinese da se okolina s više razumijevanja odnosi prema ljudima s psihičkim problemima.

Ovaj dirljivi i intimni zapis Aleksandra Stankovića u Hrvatskoj je nedavno objavljen pod nazivom Depra, a kod nas je knjiga naslovljena Iz svoje kože: Život s depresijom

Autor: redportal.rs