Ukrajina je mogla da izbegne stotine hiljada mrtvih i izgubi manje teritorije

Ukrajina je mogla da izbegne stotine hiljada mrtvih i izgubi manje teritorije da je postigla mirovni sporazum sa Rusijom pre nego što je sukob počeo prošlog februara, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu za En-Bi-Si njuz u nedelju.

Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je "nešto o čemu se moglo pregovarati", rekao je Tramp voditeljki Kristen Velker, dodajući da je "mnogo ljudi očekivalo" da će Kijev u zamenu za mir odustati od svojih pretenzija na "Krim i druge delove zemlje".

- Dakle, mogli su da sklope dogovor po kome bi izgubili manje teritorije nego što je Rusija već zauzela. Mogli su da naprave dogovor i niko ne bi bio ubijen, imali bi ukrajinsku državu. Sada niko ne zna ni da li će Ukrajina biti potpuno preuzeta - nastavio je Tramp.

Tramp je potom ponovio svoju tvrdnju da će, ako bude izabran sledeće godine, imati razrađen mirovni sporazum u roku od 24 sata.

- Uveo bih ruskog predsednika Vladimira Putina u sobu, uveo bih ukrajinskog predsednika Zelenskog u sobu, onda bih ih spojio i imao bih dogovor. Bilo bi lakše da rat nije počeo, a živele bi stotine hiljada ljudi, što je najvažnije. Ali mogu to da uradim i mogu to da uradim brzo - rekao je Tramp.

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozitivno je ocenio izjavu ruskog lidera Vladimira Putina, koji je nedavno pohvalno govorio o njegovoj spremnosti da reši krizu oko Ukrajine.

- Sviđa mi se to što je rekao jer to znači da je tačno ono što govorim - izjavio je Tramp.

Autor: redportal.rs