U dinami─Źkom delu prikaza u─Źestvovala su dva vi┼íenamenska borbena aviona MiG-29 i ┼íkolski avion Lasta RV i PVO Vojske Srbije

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije u─Źestvovali su danas na aeromitingu na aerodromu Stenkovec kod Skoplja u Republici Severnoj Makedoniji, koji je organizovao aeroklub Skoplje povodom obele┼żavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji.

U dinami─Źkom delu prikaza u─Źestvovala su dva vi┼íenamenska borbena aviona MiG-29 i ┼íkolski avion Lasta RV i PVO Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide vi┼íenamenski helikopter H-145M.

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma ÔÇ×Narednik-pilot Mihajlo Petrovi─çÔÇť u Ni┼íu, predstavili su se prisutnima delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsa┼żnim re┼żimima na odu┼íevljenje publike, koja je aplauzom pozdravila ─Źuvare srpskog neba.

Foto: Ministarstvo odbrane / Tanjug/NZ

Ovo je ujedno bilo i prvo u─Źe┼í─çe aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom me─Ĺunarodnom doga─Ĺaju ovog tipa.

Posada Laste prikazala je deo manevarskih mogu─çnosti ovog ┼íkolskog aviona koji predstavlja va┼żnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budu─çih pilota.

Vo─Ĺa delegacije na┼íih vazduhoplovaca na─Źelnik ┼ítaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlovi─ç istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se na┼íi piloti, tehni─Źari i tehnika predstave na jednom me─Ĺunarodnom doga─Ĺaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postoje─ça, ali i da steknu neka nova iskustva.

- Za nas je zna─Źajno ┼íto smo na ovom aeromitingu, jer u─Źestvovanje na ovakvim manifestacijama je zna─Źajno za promovisanje na┼íeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz na┼íe osposobljenosti ÔÇô rekao je general Pavlovi─ç.

Na dana┼ínjem prazniku letenja u Skoplju, u dinami─Źkom delu, u─Źestvovalo je oko 30 vazduhoplova razli─Źite namene, dok je vi┼íe od 40 letelica bilo prikazano u stati─Źkom delu programa.

pro─Źitajte jo┼í

Vojska Srbije lider u regionu!

Autor: politika.rs