Jedinstvena pruga kojom su upravljala deca

Odrastanje dece u zdravoj sredini i kvalitetno obrazovanje bili su važni elementi društva socijalističke Jugoslavije, a priznanje za odnos tadašnje države prema deci pokazuju i oni koji se ne slažu sa tada vladajućom ideologijom.

Titovi pioniri, kako i danas zovemo članove Saveza pionira Jugoslavije, omladinske organizacije za đake osnovne škole od 1. do 7. razreda, prepoznajemo uglavnom po plavim kapama (titovkama) sa zvezdom i crvenim maramama. Međutim, detinjstvo u Jugoslaviji bilo je mnogo više od toga, zbog čega ga se ljudi sećaju sa nostalgijom.

Većina pamti izlaženje pionirskih Malih novina, nezaboravnih televizijskih emisija u okviru obrazovnog programa poput Na slovo, na slovo, brojnih časopisa namenjenih mališanima (Kekec), dečjih stripova sa partizanskom tematikom (Mirko i Slavko, Nikad robom)... Ipak, samo najstariji se sećaju i postojanja pionirske železnice!

IZVOR: YT / Belgrade Story

Zahvaljujući omladinskoj radnoj akciji, na Košutnjaku je 1947. godine izgrađen Pionirski grad, obrazovno-vaspitni kamp koji je bio mali dečji raj. Pored smeštajnih objekata, trpezarije, svečane sale, ovde su postojale igroteka, zookutak, istorijsko naselje sa rekonstrukcijom života drevnih naroda, prirodnjačko odeljenje, foto kabinet za izučavanje fotografije, štamparija, razne radionice, letnja pozornica...

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je u Pionirskom gradu postojala i pionirska železnica. Postojala je od 1947. do 1952. godine. Osmišljena kao pruga kojom upravljaju deca, bila je dugačka pet kilometara i imala pet stanica, dok je njom saobraćalo tri lokomotive sa nekoliko vagona. Osim mašinovođe, ložača i nadzornika telegrafista koji su bili pravi železničari, sve ostale poslove na pruzi obavljala su deca.

Pionirske železnice postojale su još u Zagrebu i Ljubljani. Nažalost, pruga je davno uklonjena, a na nekadašnje postojanje podsećaju samo delovi njene stare trase u Pionirskom gradu.

IZVOR: YT / Dreja Ramone

Autor: redportal.rs